Най-бедната страна в ЕС може да застигне богатите след четвърт век

10.05.2018

Повече от десетилетие, след като се присъедини към ЕС, се оказва, че България може да се наложи да изчака още четвърт век, преди да застигне богатите страни-членки.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението в България достигна 49 % от средните нива на ЕС, което е с 40 процента повече от 2007, когато страната се присъедини към ЕС. Доклад на Институт Отворено общество – София обаче показва, че срокът, в който доходите на българите ще достигнат 90 % от средните нива на ЕС, ще настъпи едва през 2042 г., което е най-дългият период в сравнение с останалите страни-членки, пише Bloomberg.

„България ще преодолее големите различия в доходите с останалите страни от ЕС след 24 години, ако запази сегашните нива на растеж“, пише в доклада, цитиран от Bloomberg.

Пълен текст на материала Poorest EU State Faces Quarter-Century Wait to Close Wealth Gap

Същевременно, в интервю за вестник 24 часа авторът на доклада Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество – София, обяснява, че Рyмъния и Бългаpия, макар и най-бедни в ЕС, имат и най-висок икономически растеж за последните три години. „Това е важно, защото настигането в доходите изисква най-бедните да догонват най-бързо. И точно това се случва“.

Цялото интервю на Георги Ангелов за 24 часа може да бъде прочетено тук.