Албания и Македония са силно амбицирани за членство в ЕС

29.06.2018

„Само до вчера се говореше, че може изобщо да няма изобщо европейска перспектива [за Албания и Македонияб.ред.] и начална дата на преговори, тъй като поне три страни – Франция, Холандия и Дания – се противопоставяха. Така че това е добра новина за двете страни, както и за България, която издигна този приоритет и го движеше през цялото време“.

Това каза Марин Лесенски, програмен директор в Институт Отворено общество – София, в интервю за телевизия Bloomberg по повод решението на ЕС да насрочи начална дата за преговори за членство на Албания и Македония през юни следващата година.

Същевременно Лесенски изрази съмнение, че следващите страни-членки на ЕС ще са именно Албания и Македония. „Ако следим логиката на разширяването ще видим, че Комисията прие един документ в началото на годината, в който се казва, че Черна гора и Сърбия са страните, които ще се присъединят. Те вече преговарят – отварят и затварят глави. Ако се следва тази логика Македония и Албания ще са след тях“, казва Марин Лесенски.

Цялото интервю Албания и Македония са силно амбицирани за членство в ЕС за телевизия Bloomberg.