Георги Ангелов: Задават се множество кризи

09.01.2019

Задават се не една, а множество кризи. 2019 ще бъде кулминация на много геополитически проблеми – като започнем от Брекзит, през търговката война между САЩ и Китай (а може би и САЩ срещу Европа), нови санкции срещу Русия, проблеми в развиващите се страни заради вдигането на лихвите в САЩ, проблемите със свръхзадлъжнялата Италия и т.н. По един или друг начин много от тези проблеми ще получат разрешение – и за съжаление в много случаи решението ще е далеч от оптимално.

Това казва Георги Ангелов, старши икономист на Институт Отворено общество – София в интервю за Дневник. Интервю е част от поредица, в която изданието събира прогнозите на няколко наблюдатели за икономиката и бизнес средата.

След 30 години, в които имаше излишък на трудови ресурси, сега влизаме в нова ера (поне за България) – дефицит на кадри. Това е структурна промяна и бизнесът трябва да разбере, че тя не е временна, а постоянна. Няма да се върне времето на евтиния труд, не бива да има такива илюзии. Оттук-нататък трудът само ще поскъпва, а изходът е в повишаване на производителността – т.е. повече инвестиции в техника, съвременно оборудване и машини, автоматизация на процесите вместо трудоемки производства.

По отношение перспективите за членство на България в еврозоната Ангелов казва, че до юли страната задължително трябва да изпълни всички обещани мерки, да подаде молба и да впрегне всички дипломатически и политически усилия, за да постигне единодушно решение на страните от еврозоната и ЕЦБ. „Не трябва да имаме свръхочаквания, но има реалистичен шанс страната да бъде приета в ERM II“, заявява той.

Пълен текст на интервюто на Георги Ангелов Задават се множество кризи за Дневник.