Къде и колко са българите в чужбина

05.02.2019

Тези дни сайтът ЕuroChicago.com обяви, че в чужбина живеят 2.4 милиона български граждани, според данни на Министерството на външните работи. Това не е първи опит на МВнР да „изчисли“ броя на българите в чужбина – преди години те твърдяха, че са 2 милиона. Други държавни ведомства също се включват в жонглирането с числа. През 2015 г. на Световната среща на българските медии в Атина се споменава съвсем друго число – 3.5 милиона българи в чужбина, което число дошло от Агенцията по инвестициите. В един доклад за сигурността на МС се споменават 3 – 3.5 милиона. Но „първенец“ на всички времена е вече арестуваният шеф на Агенцията по българите в чужбина, който обяви 6-7 милиона българи в чужбина, а после завиши числото до 8-9 милиона.

Подхвърлянето на най-различни числа от най-различни държавни институции е индикация, че става въпрос за налучкване или измислици-премислици. Това пише Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество – София, в свой авторски материал за вестник „24 часа“.

Вместо да гадаем, можем да се обърнем към истински статистически данни от истински статистически служби. Тези служби имат информация от различни източници – не само от преброявания на населението, но и данни от социалните служби, от данъчната администрация, от осигурителните фондове, от общините за адресна регистрация и т.н.

Това, което се вижда от данните, е че българските граждани в чужбина към 2017 година са около 1.3 милиона души. Само в седем страни има над 50 хиляди български граждани – Турция, Германия, Испания, Великобритания, Гърция, САЩ и Италия. Общо в тези седем страни има 1.1 милиона българи. През последните години единствено в Германия се забелязва устойчива тенденция на силен растеж, която се очаква да продължи и през следващите години.

Пълен текст на анализа „Къде и колко са българите в чужбина“