Плановете на българските националисти за ромска „интеграция“ обезпокоиха правозащитниците

08.02.2019

Българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е и лидер на националистическата партия ВМРО, предложи серия от твърде спорни мерки, насочени към ромското етническо малцинство в страната. Предложенията на вицепремиера предизвикаха безпокойство сред правозащитните организации, които често също са обект на нападки от страна на ВМРО, пише Balkan Insight – електронно издание на Balkan Investigative Reporting Network (BIRN).

„Първото ми впечатление беше, че тази концепция не трябва да се приема сериозно“, коментира пред изданието Димитър Димитров, директор на Програма Рома в Институт Отворено общество – София. „Каракачанов или този, който е писал концепцията, вероятно не са запознати със законите, но така или иначе всички рестрикции по отношение на социалните помощи, за които те говорят, вече действат“. Според Димитров обаче истинско безпокойство буди факта, че подобни идеи се лансират от толкова висока позиция в политическата йерархия – от офиса на вицепремиер на страната. Той допълва, че „т.нар. патриотични партии“ дължат политическото си съществуване на нападките срещу различните социални групи в страната.

Пълен текст на материала Плановете на българските националисти за ромски „интеграция“ обезпокоиха правозащитниците в Balkan Insight.