И в новия “Индекс на настигането“ България е последна в ЕС

18.03.2019

България си остава закована на последното място в ЕС и в новия „Индекс на настигането“ (The Catch Up Index). Мащабното проучване на  Институт Отворено общество – София, което се прави всяка година, обхваща 28-те държави от ЕС плюс Исландия, Турция и другите балкански кандидатки за еврочленство. Целта му е да провери как се променя Европа, на колко скорости се развива ЕС и дали държавите от „гетото“ успяват да скъсят дистанцията с отличниците, пише вестник Сега.

Новият „показалец“ за 2018 г. само потвърждава вече оформили се тенденции. Словения, Чехия и Естония се развиват на „пета предавка“ и вече са в средата на класацията – далеч пред Италия, Испания и Гърция например, а България не успява да изпревари никоя страна и се тътри на опашката, като заема 29-о място.

Отново се очертават ясни географски модели на развитие, като се вижда разделението между западните и северните страни, от една страна, и тези в югоизточния край на континента. Балканските страни, които включват страни кандидатки (заедно с Турция) и членки на ЕС, изостават в почти всички области, коментират авторите на изследването. В същото време стари страни членки като Ирландия, Португалия и Кипър напредват в последните години. Гърция също показва признаци на подобрение, пише още вестникът.

Пълен текст на И в новия “Индекс на настигането“ България е последна в ЕС във вестник Сега.