Марин Лесенски: Никой няма ясен план какво ще бъде Брекзит

21.03.2019

„Никой няма ясен план какво ще бъде Брекзит. Всеки има своя идея. Във Великобритания две години не можаха да се разберат какво искат. Няма единна позиция. Целият процес е заложник на политическите пререкания и други цели – като например това, че Джеръми Корбин по-скоро вижда в Брекзит шанс да стане премиер, ако има политическа криза, така че да наложи други виждания, Брекзит не го интересува толкова“. Това коментира пред БНР Марин Лесенски, директор на Програма Европейски политики на Институт Отворено общество – София.

„Неизвестността дали ще има удължаване до 30 юни или по-дълго удължаване създава другия кошмар – изборите за Европейски парламент“, посочи Лесенски в предаването „Преди всички“:

„Тереза Мей иска преходен период, за да реши вътрешните си проблеми. Най-добрият ѝ шанс е да убеди съюзниците от Северна Ирландия, че сделката няма да разцепи Обединеното кралство. Второто е, че трябва да промени законопроекта, за да мине на трети път гласуване. Дори това нещо да стане, няма да спрем да говорим за Брекзит още няколко години“.

Марин Лесенски коментира и ситуацията с ЕНП. Според него в случая повече печели Виктор Орбан, тъй като оставането на партията му ФИДЕС в тази центристка група му дава политическа легитимност.

Цялото интервю за Марин Лесенски за БНР.