Множество евроинституции изрично препоръчват реформи в прокуратурата ни

02.05.2019

„Има 3 или 4 прости неща, които правителството може да направи, за да осигури премахването на Механизма в рамките на действие на тази комисия. Първото е да се реши въпроса с отчетността на главния прокурор. Подчертавам само на главния прокурор, защото имаме препоръка само в тази връзка“. 

Това казва Иванка Иванова, директор на Правна програма в Институт Отворено общество – София, в интервю за БНР.

Вторият голям кръг въпроси, според нея, е начинът по който правителството и прокуратурата ще се справят с шумящите скандали за злоупотреби с еврофондове в повече от една област. „Ключово е начинът, по който прокуратурата разследва злоупотреби с еврофондове. Виждаме от годишните доклади на прокуратурата, че през последните няколко години делът на внесените в съда прокурорски актове за този тип престъпления и делът на постигнатите осъдителни присъди намалява“, казва Иванова. 

Третият кръг въпроси, които имат значение, е дали ще бъде постигнато категорично решение за това, след като отпадне мониторингът, България да даде гаранции, че на национално ниво остава достатъчно силна вътрешна система, която да гарантира продължаване на съдебните реформи и отстояване на независимостта на съда. „В момента не даваме гаранции в нито една от тези три посоки“, заявява Иванка Иванова.

Цялото й интервю за БНР може да чуете тук.