Ниски лихви – поне още година

10.06.2019

На своето изнесено заседание във Вилнюс управителят на Европейската централна банка Марио Драги обяви, че очаква запазване на сегашните рекордно ниски лихви поне до средата на следващата година. Мандатът на Драги изтича след броени месеци – през октомври 2019 г., но решенията на ЕЦБ са приети единодушно от управителния съвет, което гарантира, че ще продължат да действат поне в началото на следващата година. На практика ЕЦБ удължава с половин година своето предишно решение да държи лихвите ниски до края на 2019 г.

Това пише Георги Ангелов, старши икономист на Институт Отворено общество – София, в анализ за вестник 24 часа.

Като цяло съвременните централни банки вдигат лихвите, когато инфлацията е по-висока от заложената цел. Идеята е, че с високите лихви централните банки борят високата инфлация и предотвратяват прегряването на икономиката. Когато инфлацията е ниска и намалява, няма причина да се вдигат лихвите. За ЕЦБ целта е инфлацията да бъде близо до 2%, но не по-висока от 2%. Обаче на практика инфлацията е много по-ниска. За последните пет години инфлацията в еврозоната е едва 0,82% средногодишно и в нито една година не е достигнала целта от 2%.

Всичко това означава, подължава Ангелов, че благоприятните монетарни, кредитни и лихвени условия ще продължат не само до средата на 2020 година, а най-вероятно и в началото на 2021 година. Ще има повече и по-евтин ресурс за кредитиране в еврозоната, а и в страни като България, които са силно интегрирани с европейската икономика. Това ще се отрази позитивно и на притока на чужди капитали и инвестиции към България – особено ако страната продължи с реформите и успее да влезе в “чакалнята на еврозоната”. В резултат ще има положителен принос към икономическия растеж и растежа на заплатите.

Пълен текст на анализа на Георги Ангелов Ниски лихви – поне още година за вестник 24 часа.