Какви мерки трябват, за да не потопи короновирусът икономиката

12.03.2020

Редица правителства започват да обявяват фискални мерки заради коронавируса. Германия обяви пакет от мерки, засега сравнително малък от около 12 милиарда евро, който цели да увеличи инвестициите, както и да подпомогне засегнатите фирми да не фалират и да не уволняват работници заради вируса.

Други страни също обявяват мерки – на първо място Италия, където цялата страна е в карантина и голяма част от икономиката въобще не работи.

Българската икономика няма да остане незасегната от общото икономическо влошаване, пише Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество – София в анализ за 24 часа.  Особено туризмът и пътуванията ще намалеят значително, а ако се наложат мерки като в Италия, това ще удари и редица други сектори – хотели, ресторанти, услуги, кина, молове, магазини и т.н. Отделно забавянето от Китай ще се пренесе в Германия и Европа, а оттам и в България чрез индустрията и веригите на добавената стойност. Да не говорим, че заради вируса и грипните ваканции на учениците ще се увеличат и болничните, отпуските, отсъствията на работници и служители.

Въпросът, според Ангелов, е заради един временен шок (надяваме се!) да не се загуби производствен потенциал, фалират фирми и да бъдат освободени служители.

Пълен текст на анализа на Георги Ангелов за 24 часа.