Идва и трета вълна на икономическо цунами – кои сектори ще удари

01.04.2020

Ще има ли следващи удари на кризата? Тя може да се ожесточи допълнително, ако много хора останат без доход, а компании – без никакъв достъп до ликвидност, ако ги подгонят кредитори за неплатени задължения. Липсата на доходи още повече ще срине потреблението и още повече сектори ще бъдат засегнати.

Това казва Георги Ангелов, старши икономист на Институт Отворено общество – София в анализ за 24 часа.

Затова най-важната задача е да се подкрепи всеки човек, загубил доходи заради кризата. Положително е, че беше възприет немският подход за подпомагане на заетите с 60% от осигурителните доходи в ударените от кризата сектори. Очакваме развитие по следващите мерки – за новосъздадените компании и самонаетите, за гаранции за кредити за малките и средните фирми през банката за развитие, както и мерките на Европейския банков орган и БНБ по отношение на гъвкавостта за съществуващите кредити. Тези мерки биха могли сериозно да ограничат вторични ефекти от кризата и да помогнат за по-бързо възстановяване след отминаването на вируса, пише Ангелов.

Той прогнозира още, че приходите в бюджета ще спаднат рязко през април заради свитото потребление и липсата на ликвидност във фирмите. Затова актуализацията на бюджета е навременна и е добре да се обсъди и приеме още в началото на месеца, допълва той.

Целият анализ на Георги Ангелов за 24 часа.