Георги Ангелов относно шансовете за възстановяване от Ковид кризата

09.11.2020

Българската икономика има шанса да се възстанови от Covid кризата през следващите две години, ако с европейски и бюджетни средства бъдат подкрепени доходите, заетостта и бизнеса. Оптимистичните прогнози преобладават, при условие че не се допусне ново затваряне на държавата.

Това казва Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество – София, в интервю за Българското национално радио.

Планираните до края на годината антикризисни мерки могат да бъдат поети без проблеми от бюджета, в който все още има повече от 600 милиона лева излишък.

Притеснения не трябва да има и за следващата година, ако икономиката ни не се затваря, а властта заложи на подкрепата на доходите, на заетостта, на плана за възстановяване, който ще ни позволи достъпа до фонда за възстановяване на ЕС и споразумението за партньорство, казва още Георги Ангелов.

„Това са основните инициативи, които ще дадат възможност България да получи близо 49 милиарда лева за следващите седем  години. Колкото по-бързо подготвят тези документи, толкова по-бързо ще получим достъп до тези средства, тоест още тази и следващата година част от тези средства ще могат да се използват“, обяснява той.

Цялото интервю на Георги Ангелов за БНР.