За 7 години: двойно повече млади хора учат медицински специалности у нас

13.11.2020

Истински бум се наблюдава в броя на студентите, които учат в сектора на здравеопазването – за 7 години броят им е скочил двойно. Това посочи в студиото на „Тази сутрин“ на bTV изпълнителният директор на Институт Отворено общество – София Георги Стойчев, който ръководи екипа на Рейтинговата система на висшите училища у нас.

Става дума за рационализация на избора на кандидат-студентите, не бих казал, че наблюдаваме нова мода – има приближаване на структурата на висшето образование до нуждите на пазара на труда, коментира той.

Отличниците избират медицина, стоматология, фармация, математика, филология, а най-масови са направления като икономика, педагогика и администрация и управление, където често се класират кандидат-студенти не по първо желание. „Педагогиката се превръща в привлекателна специалност, има над 40% увеличение. Това е заради политиките на МОН, което стимулира привличането на кандидат-студенти с облекчения за такси и възможност за допълнителна стипендия, има и естествен интерес към това професионално направление“, коментира Стойчев. Двойно се е увеличил и броят на чуждестранните студенти – те вече са 8 на сто, което е над средното за развитите индустриални държави.

Пълен запис на интервюто на Георги Стойчев за bTV.