Д-р Боян Захариев: Корупцията не е първопричината за нашите проблеми, тя е следствието

25.11.2021

„Според мен за развитието на обществото и за политиките, които ще се прилагат, е много по-важно не толкова за кого се гласува, а защо. Затова не мисля, че е драматичен проблем, когато избирателната активност е ниска или че трябва да накараме всички да гласуват. Това не променя факта защо хората правят един или друг избор, когато гласуват“.

Това казва Боян Захариев, програмен директор в Институт Отворено общество – София, в интервю за Медиапул.

„В днешно време политическите платформи стават все по-некохерентни, все по-разнородни, защото популизмът навлиза все по-масово и всички партии се опитват да изпращат послания, в които всеки да разчете нещо, което му харесва. В този смисъл става още по-неясно без специален анализ защо някой подкрепя една или друга партия. Затова при на пръв поглед хаотични резултати, каквито в България имахме в няколко поредни избора, могат да показват оптимистична картина. И обратното – при някакво много масово, солидно, единодушно гласуване могат да стоят мотиви, които да са песимистични и дори плашещи. Затова е важно процесите да се изучават по-дълбоко“, казва още д-р Захариев.

„Корупцията и лошото управление са голям проблем, както и дефицитите на съдебната система, но не мисля, че те са първопричините. Струва ми се, че тези явление са резултат от по-дълбоки неща в обществото, свързани с убежденията на гражданите. Така че промяната ще е по-дълга“, допълва той.

Цялото интервю на Боян Захариев за Медиапул.