Рейтинговата система на висшите училища в България е една от най-добрите в света, каза министър Николай Денков

02.12.2021

Рейтинговата система на висшите училища в България е една от най-добрите в света и тя е създадена с идеята да ориентира кандидат-студентите в кое висше училище и в кое професионално направление да изберат да учат, както и какви са техните перспективи за обучение и за реализация. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков при представянето на 11-ото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. Той добави, че системата помага и на ректорските ръководства с информацията, събрана в нея.

Рейтинговата система сравнява 52 висши училища в България, които обучават студенти по стотици специалности, разпределени в 52 професионални направления.

Силно ще бъде стимулирано интегрирането между висшите училища – първо в страната, и има програма за разработване на съвместни учебни програми, каза министър Денков. Той добави, че тази програма ще бъде надграждана със съвместно използване на преподаватели и материална база, за да се сформират в близките една-две години истински консорциуми между висши училища, които могат да работят заедно. Ще има интегриране и в европейското образователно пространство, и един качествен български университет ще докаже пред кандидат-студентите своето качество, когато бъде част от европейското образователно пространство. Това ще бъде поставено за цел и ще бъде показател за оценка на успеха на академичните ръководства дали университетите им са включени в европейските мрежи, подчерта образователният министър.

Пълен текст в националната информационна агенция БТА.