Университетите ни с доверие по-високо от доверието към ЕС, по-голямо е само към църквата и армията

20.12.2021

Университетите у нас се ползват с доверие, което е по-високо дори от това в Европейския съюз. По-голямо е доверието само към църквата и армията. Това съобщи Георги Стойчев, ръководител на консорциума, който обновява данните в рейтинговата система по поръчка на МОН.

На церемония по връчване на призове по единадесетото издание на „Рейтинг на университетите в България“ бяха отличени висшите учебни заведения, които показаха най-високи резултати през изминалата година. Церемонията, която „24 часа“ прави за шеста поредна година, е известна като Академичните Оскари.

Рейтингът на университетите, който се изготвя по поръчка на Министерството на образованието и науката, е най-смисленото състезание в България. Защото е благородна надпревара между тези, които водят напред духа и интелекта на нацията – най-добрите университети, пише 24 часа.

„Вече 11 г. рейтингът се превърна в инструмент, който може да проследява дългосрочно нуждите на пазара на труда. През тази година пречупихме една отрицателна тенденция, която продължаваше от години. За десет години студентите намаляха от 260 хил. на 200 хил. Тази година за първи път отчитаме ръст на студентите с 4 хил. души. Днес се подготвят повече лекари, отколкото юристи. И днес икономиката е на първо място, но е следвана от педагогика и медицина. Това показва голямата трансформация на българското образование. За 7 г. делът на чуждестранните студенти се е удвоил и надхвърля 8% през настоящата година. В медицината те са 58% и по този показател сме лидер в Европа. През последните 5 г. са произведени два пъти повече научни публикации, в сравнение с предишните 5 г., подобрява се делът на тези, които остават да се реализират в България, подобрява се делът на тези, които се реализират на позиции за висше образование. Това означава, че българската икономика произвежда все по-качествени работни места, но и доходите растат“, обясни Георги Стойчев, ръководител на консорциума, който обновява данните в рейтинговата система по поръчка на МОН. Той цитира и проучване на „Алфа рисърч“ от октомври, според което доверието в университетите се е увеличило до 52%. Това е индикация за повишеното доверие към висшите училища, включително и в резултата на по-голямата прозрачност, която се постига с рейтинга и националната карта на висшето образование, каза още Георги Стойчев.

Пълен тест на публикацията Университетите ни с доверие по-високо от доверието към ЕС, по-голямо е само към църквата и армията в 24 часа.