Тотално неваксинирани и не вярват на никого: предупреждението от случая с ромските общности

14.04.2022

„Страх ме е от ваксините – видях клипче, в което бащата на английската кралица пада и умира.“ (Абсолютно нелепа лъжа – крал Джордж VI умира през 1952 г. в съня си от рак на белия дроб, причинен от десетилетия пушене. Клипчета по това време няма.)

„Виждала съм лично как им залепва стотинка на ръката.“ (Ваксина с магнитни свойства? Сериозно?)

Има и други екзотични или изглеждащи на пръв поглед рационални, но в действителност дълбоко конспиративни, идеи да се откаже ваксиниране срещу COVID-19. Мащабът на въздействието им обаче е впечатляващ – едва 4% са решили да се защитят от коронавируса и са го направили само защото го изисква работодателят им или им трябва за пътуване в чужбина.

Така изглежда ситуацията в ромската общност в края на 2021 г., т.е. преди последната вълна на пандемията, отнела живота на рекорден брой хора от близо 100 години в България. От анкети и фокус групи с нейни представители идват и цитираните „аргументи“, които впрочем свободно се ширят сред цялото население на страната. Това е и предупреждение за това в какви мащаби може да се развие подобен процес при следваща криза.

Данните са от изследване за Институт Отворено общество – София, проведено през декември 2021 г. в пет квартала с преобладаващо население от ромски произход в градовете Монтана, Кюстендил, Сливен, Нова Загора и Мъглиж. Във всеки от кварталите са проведени анкетни проучвания, фокус групови дискусии и дълбочинни интервюта с местни експерти, имащи отношения по темата. Но се смята, че резултатите са представителни за цялата общност в страната.

Пълен текст на материала Тотално неваксинирани и не вярват на никого: предупреждението от случая с ромските общности в Дневник.