Телевизия или интернет: откъде се информират българите

14.09.2022

Онлайн медиите и телевизията са основен източник на информация за положението в страната за преобладаващото мнозинство от българските граждани. От радиото и вестниците се информира малка група хора. Всеки ден гледат телевизия над 70 процента от българите, а в интернет влизат над половината от тях. Всеки пети обаче никога не е влизал в глобалната мрежа. Това показват данните от изследване, проведено през юни 2022 година по проект на Институт „Отворено общество“ – София, пише изданието Клуб Z.

От онлайн медиите, включително социалните мрежи, черпят информация за положението в страната мнозинството от хората под 50 години, жителите на столицата, висшистите. Сред привържениците на партии това са най-вече симпатизантите на „Демократична България“ и „Възраждане“.

Най-голям дял от анкетираните (42%) заявяват, че се доверяват основно на телевизията, когато имат нужда от информация за положението в страната. На информационни сайтове в интернет разчитат 26% от участниците в изследването, а на фейсбук и други социални медии – 6%. На радиото основно се доверяват малко под 3% от запитаните, а на вестници – малко под 2%. Около 16% заявяват, че нямат доверие на никоя медия, а около 6% не могат да преценят.

Пълен текст на публикацията в Клуб Z.