Въпреки кризите и пропагандата. Повечето българи подкрепят ЕС, НАТО и демокрацията

30.09.2022

Геополитическата ориентация на България се превърна в една от основните теми на предизборната кампания. Темата беше поета от проруски партии, които настояват, че гражданите искат излизане от ЕС и НАТО. Данните показват, че това няма общо с истината, пише Свободна Европа, позовавайки на съвместнет доклад на Институт „Отворено общество – София“ и Центъра за либерални стратегии, посветен на обществените нагласи към демокрацията, върховенството на правото и основните права на човека през 2021-2022 г.

Ако по-внимателно сте следили какво се говори в предизборната кампания, вероятно сте останали с усещането, че хората в България масово искат напускането на ЕС и НАТО и преориентиране към Изтока и Русия. Такива са посланията на многото проруски партии, които се борят да попаднат в следващия парламент. Всъщност повечето партии, участващи в изборите, говорят с езика на Кремъл, показа проверка на Свободна Европа.

На обратния полюс са партиите, които смятат, че единственият път на България е само с евроатлантическа ориентация. Те обаче също изведоха това напред в кампанията си и така темата стана част от кампанията.

Пълен текст на публикацията „Въпреки кризите и пропагандата. Повечето българи подкрепят ЕС, НАТО и демокрацията“ в Свободна Европа.