Българите са най-податливи в ЕС на дезинформация

12.10.2022

България се нарежда последна сред страните членки на ЕС по медийна грамотност, показва ново изследване. Тя е на 33-о място от общо 41 държави, включени в Индекса на медийната грамотност за 2022 г. В същата група, но по-напред от нас са Украйна, Гърция, Румъния и Сърбия. В същата група, но с по-лош резултат от България влизат и Молдова, Черна гора и Турция.

Това пише Сега, позовавайки се последното издание на Индекса на медийната грамотност на Институт „Отворено общество – София“.

Образованието е съществен компонент в противодействието на фалшивите новини. Например правителството на Финландия, която за поредна година оглавява класацията за медийна грамотност, счита силната държавна образователна система за основен инструмент за противопоставяне на информационната война срещу страната, а „широко разпространените умения за критично мислене сред финландското население и съгласуваната реакция на правителството“ се смятат за ключов елемент за противопоставяне на дезинформацията. Като цяло се смята, че по-образованите хора са по-информирани, по-критично мислещи и е по-малко вероятно да попаднат в капана на измислени новини, отбелязват авторите на доклада, пише още изданието.

Пълен текст на публикацията Българите са най-податливи в ЕС на дезинформация в Сега.