Сериозно намалява броят на безработните висшисти, в някои специалности е под 1% (видео)

01.12.2023

Все повече млади хора предпочитат да се реализират на пазара на труда в България. Сериозно намалява и броят на безработните висшисти в страната. Това съобщава Нова телевизия в репортаж от представянето на Рейтинга на висшите училища.

И тази година Софийският университет „Св. Климент Охридски” запазва водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища, като той е на първо място в 22 от общо 28 направления. Каква заплата обаче ще получим според избраната специалност? За пореден път най-високо платената професия са дейностите в IT-сектора. Ако завършим „Информатика“ възнаграждението, което ще получим, е приблизително около 6000 лв. На следващо място се нарежда специалността „Военно дело“ със среден облагаем доход от 4545лв. За специалностите „Металургия“ и „Математика“ – малко над 3000 лв.

Каква специалност да избера е основният въпрос, който всеки кандидат-студент си задава, преди да избере професионалния си път. Изследванията тази година показват, че най-много студенти са се насочили към специалностите икономика, педагогика и медицина. От значение за реализацията на пазара на труда обаче роля има и изборът на университет.

Пълен репортаж на Нова телевизия от представянето на Рейтинговата система на висшите училища.