Избираме Европейски парламент

06.06.2024

От днес до неделя в страните от ЕС ще се проведат избори за Европейски парламент – единствената европейска институция, която се избира пряко от гражданите. Изборите в България ще се проведат в неделя, 9 юни, заедно с насрочените извънредни избори за ново Народно събрание.

Европейският парламент приема закони и разглежда въпроси, които са от ключово значение за нашия живот: околна среда, сигурност, миграция, социални политики, права на потребителите, икономика, принципи на правовата държава и много други. Днес всяка важна национална тема има и европейски аспект.

Българските граждани ще определят 17 от общо 720 депутати в Европейския парламент, които ще участват при изготвянето на новото европейско законодателство и ще имат влияние върху избора на състава на следващата Европейска комисия. България ще има повече европейски депутати, отколкото например страни като Дания, Финландия или Ирландия. Общо 12 държави в ЕС ще имат по-малко депутати, отколкото България.

Европейският парламент е най-голямата демократична институция на Стария континент. Право на глас в изборите за Европейски парламент имат над 370 милиона европейци. Тези права са гарантирани от Хартата на основните права на ЕС.

Като граждани на ЕС имаме повече права, повече свободи и повече възможности. Чрез участие в изборите за Европейски парламент имаме възможност да повлияем върху бъдещето на ЕС. Нека използваме тази възможност по най-добрия начин!

Повече за изборите за Европейски парламент може да научите тук.