Фонд Активни граждани България остро осъжда нападението срещу Рейнбоу хъб

04.11.2021

Организациите, членове на консорциума Оператор на Фонд Активни граждани България – Институт Отворено общество – София, Фондация Работилница за граждански инициативи и Фондация Тръст за социална алтернатива – остро осъждат нападението над общностния център на ЛГБТИ хора Рейнбоу хъб, София, извършено на 30.10.2021 г.

„Като организации, които вярват във върховенството на закона и важността на зачитането на човешките права на всички граждани, включително на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, транс и интерсекс хората (ЛГБТИ), призоваваме държавните органи, които отговарят за прилагането на закона при разследване на това престъпление да вземат пред вид факта, че то е мотивирано от омраза към ЛГБТИ хората“, се казва в становището, публикувано на страницата на Фонда. В него пише още, че подобни актове не просто нараняват непосредствените жертви на престъплението, но също така отправят послание за заплаха и незачитане на човешките права към цялата засегната общност.

„Ето защо, такива актове на омраза трябва да бъдат третирани като сериозен признак на нарушаване на основополагащите принципи на демокрацията и законността. Вярваме, че българското гражданско общество ще застане твърдо на страната на законно упражняващите своята дейност неправителствени организации, които чрез Рейнбоу хъб осигуряват подкрепа на уязвими лица от ЛГБТИ общността“.

Фонд Активни граждани  България подкрепя организациите, които управляват Рейнбоу хъб –  Фондация Билитис и Фондация ГЛАС – в тяхната дейност, допринасяща за овластяване на уязвимите общности и защита на правата на човека.