Вече и на видео: Христо Грозев и Иван Кръстев в дискусия за дезинформацията

05.07.2023

Вниманието на света все така е насочено към войната в Украйна, но вече е подсилено и от краткотрайния бунт на Евгений Пригожин и руското паравоенно формирование „Вагнер“ през юни 2023 г. Името на Пригожин не е свързано само с армията му, но и с дезинформацията, която Русия използва именно като оръжие. Пригожин всъщност е (или по-скоро беше) двоен военен лидер – веднъж на бойното поле в Украйна и втори път на фронта на дезинформацията с неговото Агентство интернет-исследований – такова име той беше дал на своята „фабрика на тролове“.

Дезинформацията за войната на Русия срещу Украйна беше във фокуса на дискусията на двама известни лектори на 7 юни 2023 г. Това стана в рамките на конференцията „Ролята на гражданското общество в противодействието на дезинформацията и насърчаването на медийната грамотност“. Лекторите бяха разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев и Иван Кръстев, който е председател на УС на Центъра за либерални стратегии в София и постоянен сътрудник в Института за човешки науки във Виена (IWM). Панелът беше модериран от Ирина Недева от БНР, която оглавява Асоциацията на европейските журналисти в България.

Конференцията се проведе на 7-8 юни 2023 г. в София и беше организирана от операторите на Фонд Активни граждани от България, Чешката република, Естония, Литва, Полша и Словакия. Събитието събра организации на гражданското общество, активисти, експерти, представители на правителството и други заинтересовани страни, за да обсъди начините за противодействие на дезинформацията и необходимостта от насърчаване на медийната грамотност в Централна и Източна Европа. В събитието участваха 60 участници от осем държави – България, Чехия, Естония, Гърция, Литва, Норвегия, Полша и Словакия.

Видеозаписите от панела Special Talks вече са достъпни за гледане.