Обществено мнение и социални нагласи 2012 г.

30.06.2012

Доклад от национално представително изследване на общественото мнение, проведено през месец май 2012 г.

Основни резултати от изследването:

  • Над половината от населението трайно определя положението в страната като нетърпимо, а икономическата ситуация като влошаваща се. Две трети от пълнолетните лица смятат ниските работни заплати и безработицата за най-сериозните проблеми.
  • Мнозинството от анкетираните смята, че е най-важно да продължат реформите в здравеопазването, в сферите на заетостта и доходите и икономическия растеж. Най-голям напредък на реформите хората отчитат по отношение на инфраструктурата, вътрешния ред и транспорта.
  • Средният доход на човек от домакинството през май 2012 е 407 лв., а линията на бедност възлиза на 200лв. Това означава, че 19,5% от домакинствата в страната живеят с доход, който е под линията на бедност.
  • Ако до следващите парламентарни избори електоралните нагласи се запазят такива, каквито са през май 2012, в Народното събрание ще влязат четири партии: ГЕРБ, БСП, ДПС и България на гражданите. Никоя от тях няма да може да сформира самостоятелно правителство.
  • България продължава да страда от силно недоверие към някои от основните си институции. Спрямо същия период на миналата година отношението към правителството, парламента и съда се запазва практически без промяна. Доверието към президента нараства – вероятно в резултат на избора на нов държавен глава.

Пълен текст на доклада Обществено мнение и социална нагласи 2012 г.