Годишни награди на Рейтинговата система: Висшето ни образование е конкурентно

12.02.2019

„Българските университети са добри, а българското висше образование е конкурентно и неслучайно привлича много чужди студенти“.  Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на церемонията по връчването на наградите на водещите университети в България според класацията на Рейтинговата система на висшите училища.

Министърът подчерта, че Рейтинговата система вече е инструмент не само за финансиране, но и за подпомагане на избора на студентите. „В тези години се подобриха резултатите на висшите училища. Повече университети инвестират в млади собствени преподаватели, подобрява се реализацията на завършилите ги“, каза Красимир Вълчев по време на церемонията.

„В Рейтинговата система има четири добри и една лоша новина“, каза Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт Отворено общество – София, който, в консорциум със Сирма Солюшънс ,реализира проекта. „Лошата новина е свързана с намаляването на броя на студентите“, каза Стойчев, обяснявайки, че причините за това са най-вече демографски. Същевременно обаче спадът в броя на студентите е съпроводен с преструктуриране и преориентиране на младите хора в перспективни направления. „Ако доскоро в най-масовите професионални направления Икономика и Администрация имаше спад на студентите с 30% в последните пет години, то в направление Медицината увеличението е с  80%“, обясни Стойчев.

Другите положителни тенденции, цитирани от него са свързани с рационализацията на избора на студентите, подобряването на връзката между университетите и пазара на труда и увеличаването на доходите на завършилите висше образование. „Проблем обаче остава, че все още половината от завършилите висше образование продължават да се реализират на позиции, за които не се изисква висше образование. Но това не е проблем на университетите, а на икономиката, която не създава достатъчно такива позиции“, посочи Георги Стойчев.

„В началото не бяхме щастливи от начина, по който бяхме подреждани. С течение на времето се научихме какво и как да правим.Предизвикателството да отидеш нагоре е още по-голямо“, каза  председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев, който също взе участие в откриването на церемонията по връчването на годишните награди.

Седмото издание на Рейтинговата система на висшите училища сравнява 52 професионални направления в  51 висши училища по 44 обективни критерия.

Годишните награди се организират от вестник „24 часа“. Те се базират на данни от Рейтинговата система на висшите училища, която се изготвя от Институт Отворено общество – София и Сирма Солюшънс по поръчка на Министерството на образованието и науката.