Ромската Нова година в офиса на Институт Отворено общество – София

14.01.2019

По случай празника Васильовден или както още е известен – „Василица“ (Ромската Нова година) ученици от ОУ „Христо Ботев“ в село Глава, община Червен бряг, посетиха офиса на Институт Отворено общество – София, за да отправят пожелания за здраве, благополучие и изобилие с ромски и български наричания и песни.

Преданието гласи, че Св. Васил избавя ромите от смъртоносен капан, заложен от Дявола и от този момент става техен закрилник. Честванията започват на 13-ти януари и продължават 3 дни. В полунощ на 14 –ти януари настъпват Васильовден и Новата година. От този момент започва и сурвакането.

Посещението на учениците е част от национална кампания, която Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ организират в цялата страна за шеста поредна година, за да отбележат и популяризират празника Василица. Училище „Христо Ботев“ в г. Глава е дългогодишен партньор по програма „Всеки ученик ще бъде отличник“ на Център „Амалипе“ с опит в изследването и популяризирането на местните традиции на роми и българи.

Честита Нова Година на всички роми и на всички, които празнуват днес!