Има промяна. Да си първи в България вече не е достатъчно

11.02.2020

„За първи път от 100 години имаме промяна във висшето образование и да си първи в България вече не е достатъчно“. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на връчването на годишните награди на Рейтинговата система на висшите училища. „Следващите години нито един университет няма да има достатъчно преподаватели, за да предложи качествено образование. Това може да стане само ако са свързани в мрежи – национални и най-вече – европейски“, каза още министърът на образованието.

„Трябва да се вгледаме в международните рейтинги, защото стремежът да се класираме високо в тях ще доведе до реформа в системата на висшето образование. Имаме поне 10 университета, които веднага могат да подобрят мястото си в международните класации“. Това заяви проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“. Ръководеното от него висше училище е на първо място в 21 професионални направления.

„За последните пет години висшето образование се промени. Преди пет години всеки втори студент бе в стопанско или правно направление и имахме свръхпроизводство на такива специалисти. Пет години по-късно делът на студентите в тези специалности е стигнал 37% и това намаление ще продължи и в следващите години. В това отношение българското висше образование вече има европейски профил“. Това каза Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт Отворено общество – София. „Същевременно, изтъкна Стойчев, не се увеличават студентите по математика, технически и агронауки науки, което е пряко следствие на резултатите от средното образование“.

Ръководеният от Стойчев Институт Отворено общество – София, съвместно със Сирма Салюшънс, реализира Рейтинговата система.

Специални гости на събитието, организирано от вестник 24 часа, бяха министрите на образованието Красимир Вълчев и на земеделието Десислава Танева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на БАН акад. Ревалски , ректори на висшите училища в България и др.

Годишните награди се организират от вестник 24 часа. Те се базират на данни от Рейтинговата система на висшите училища, която се изготвя от Институт Отворено общество – София и Сирма Солюшънс по поръчка на Министерството на образованието и науката.

Рейтинговата система е достъпна на български и английски език в интернет на адрес: http://rsvu.mon.bg.