Спечелени проекти „Обединени срещу Covid-19“

29.06.2020

Пет неправителствени организации, подкрепени по Платформа за генериране на проекти, получиха финансиране на обща стойност от почит 50 хил. лв. по Фонд „Обединени срещу COVID-19“, създаден от Български дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България за подкрепа на местни общности в страната, пострадали от кризата с коронавируса.

Благодарение на инициативността на гражданските организации стотици уязвими ромски домакинства в общините Кюстендил, Исперих, Пещера, Септември и Тунджа получиха необходимите им хранителни продукти, лекарства и защитни средства, които не могат да осигурят сами в процеса на задълбочаващата се пандемия и свързаната с нея икономическа криза.

До края на месец май 2020 г. Фонд „Обединени срещу COVID-19“ осигури малко над 1 млн. лв. за проекти на 49 читалища и НПО и на 63 болници, общини, училища и бизнес-организации в цялата страна.

Към началото на месец юни Платформа за генериране на проекти вече подкрепи с консултации над 20 проектни предложения на НПО по различни финансиращи инструменти, като резултатите от оценката на по-голямата част от тях се очакват през следващите два месеца.