Многообразието работи

12.06.2018

Компаниите, които прилагат успешно политиките на многообразие, имат 45% по-голяма вероятност да получат по-висок пазарен дял. В цели 57 на сто от същите тези компании екипното сътрудничество е на по-високо ниво, а за над 70 на сто от случаите е по-вероятно тези компании да успеят при стъпването на нови пазари.

Това изтъкна Димитрина Василева, Ръководител Многообразие и приобщаване за Централна и Югоизточна Европа в Ърнст & Янг-България по време на своята презентация пред участниците във форума Многообразието работи. Василева цитира данни на Global People Survey, според които компаниите, прилагащи политики на многообразие, постигат по-високи обороти и брутни печалби и се радват на по-малко текучество на персонала си.

Днешната среща беше първата от поредицата събития, в които си подават ръка неправителствени организации и представители на бизнеса, стремящи се към прилагане и развиване на активни политики на многообразие в корпоративната среда. Във форума, който се проведе в Microsoft Innovation Center Bulgaria, се включиха Милена Драгийска-Денчева, Главен изпълнителен директор на Лидл България, Мария Пеева, Ръководител Глобална програма за ресурсови групи за служители, Отдел включеност, разнообразие и ангажираност в Хюлет Пакард Ентърпрайз, Десислава Бориславова, Мениджър Комуникации и филантропия за регион CEE Multi-country Europe, Майкрософт, Моника Ковачка-Димитрова, Старши Проектен Мениджър, КСО координатор и член на Лидерския екип на SAP Лабс България, Валерия Дойчева, Експерт обучение и развитие в Теленор Груп. Всички те споделиха опита на своите компании в прилагането на политики на многообразие и положителните ефекти, които те имат за развитието им.

Днес е важен ден, защото той поставя началото на инициатива за създаване на общност между бизнеса и уязвимите групи. Това каза Н.Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България в приветствие към участниците в Многообразието работи. Инициативата е чудесна, защото адресира важни въпроси за ромската интеграция, интеграцията на хора с увреждания, правата на ЛГТБ общността. Инициативи като настоящата ще допринесат не само за успеха на бизнеса, но и на обществото като цяло, каза още посланик Рубин.

По време на форума бяха представени данни от изследвания на Институт Отворено общество – София и Световната банка за това как обществото приема различията и различните. Бояна Захариев, програмен директор в ИОО-С представи данни за социално-емоционалните умения на ромите и очакванията на по-високооброзованите от тях към работата.

Специални гости на събитието бяха Професор Катлийн Ууд от университета Gallaudet, Вашингтон, САЩ и Ириса Маколи, студент от същия университет – единствената по рода си образователна институция в света за хора с увреден слух. Ириса Маколи говори за овластяването на глухите црез образование.

Гости на Многообразието работи бяха Н.Пр. Беа тен Тъшер, посланик на Кралство Нидерландия в България, Антъни Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, предстаители на бизнеса и на неправителствения сектор в България.

 

Многообразието работи е съвместна инициатива на Фондация „Институт Отворено общество – София“, чрез Програма „Мост към бизнеса“, Фондация GLAS с Платформата WorkItOut, Български фонд за жените, Фондация „Заслушай се“ и Фондация „Сошъл Фючър“ с Платформата JAMBA.

Инициативата се осъществява с подкрепата на Програма „Мост към бизнеса“.