Женското лидерство – добри практики от корпоративния и гражданския сектор

10.07.2020

“Да имаме толкова много жени в компанията, не е случайност – трябваше да работим за това, развивайки D&I политиките си“

Анке ден Оуден, генерален мениджър за 24 страни в Централна и Източна Европа и Азия, Microsoft.

“Аз никога не съм била в гардероба и не съм крила, че съм лесбийка, но когато компанията ми (Nike) ме прие в цялата ми същност, получи най-доброто от мен – талант, време, ангажираност”

Мария Бобенриет, изпълнителен директор на Women Win Women Win и COO в Win-Win Strategies

 

Това са само 2 от акцентите в разговорът на 9 юли 2020, по време на поредната среща на Инициативата Многообразието работи – Women Matter: gender diversity and women leadership. Срещата се проведе онлайн и събра близо 70 представители на корпоративния и нестопанския сектор. Уебинарът беше организиран от Български фонд на жените, Институт Отворено общество – София, фондация GLAS, фондация „Заслушай се“ и фондация „Сошъл фютчър“ (Jamba). Събитието бе подкрепено от Draftkings на SBTech Careers.

Ключови говорители в онлайн събитието бяха Анке ден Оуден, Генерален мениджър на Microsoft за Централна и Източна Европа и Мария Бобенриет, изпълнителен директор на организацията Women Win, която осъществява сътрудничество между корпоративния сектор и женските фондове на глобално ниво. Модератор на срещата бе Гергана Куцева – заместник директор на Български фонд за жените.

Разговорът бе фокусиран върху успешни модели и корпоративни политики, насочени към пълноценното включване и лидерството както на жените, така и на различните и често подценявани или неглижирани групи – ЛГБТИ хората, ромите, хората с увреждания и др.

Липсата на разнообразие на хора в компанията води до това „да пропускаш много неща“, каза Мария Бобенриет. Специално внимание бе обърнато на позитивите, които носи разнообразието в бизнес средата, включително на успешните примери за лидерство както по отношение на корпоративните практики, така и в политиката и държавното управление.

„Всичко е въпрос на включване, защото разнообразието и различието така или иначе съществуват. Въпросът е доколко това разнообразие ще бъде включено и ще му се даде глас и възможност за лидерство“, коментира Анке ден Оуден .

Още информация за срещата може да намерите на страницата на Инициативата Многообразието работи.

Пълнен запис от срещата Women Matter: gender diversity and women leadership.