Дойдохме, изпълнени със скептицизъм, но си тръгваме въодушевени

12.04.2019

„Бях скептично настроена, но в крайна сметка останах приятно изненадана. През тези два дни всеки можа да открие нещо за себе си. Разбрах, че трябва да опитваме“, казва развълнувано Деси. „Аз пък от самото начало очаквах да е интересно, обаче програмата надмина очакванията ми. Сега съм заредена с готовност за действие“, обявява Весела.

Деси и Весела са две от участниците в Програма „Мост към бизнеса“ (съучредител на инициативата “Многообразието работи”), които се включиха в обучението „Бизнесът отвътре“ в края на месец март. То беше организирано съвместно с Lidl БългарияStarbucksCoca ColaJobTigerSAP LabsСирма СалушънсEY България и Ehnancv. Тези компании станаха домакини на двудневните стажове за младежите от Програмата. Стажовете бяха предшествани от един ден обучение, което даде инструментариум и умения на младежите за гладкото вписване в нова работна среда и нагласи за справяне с различните предизвикателства пред тях.

Сядай и действай

В оживена дискусия след края на обучението младежите един през друг бързат да споделят преживяванията и емоциите си. На много места първоначалните им очаквания за студен прием и напрегната обстановка са се стопили за броени минути. „В Сирма се чувствах като у дома си“, разказва Иван. „Хората там бяха приятелски настроени…Абе, все едно не си на работа…“. Подобно му е впечатлението и от Enhancv, където екипът е подредил „много уютно“ работното си място. „Същевременно обаче това място беше изпълнено с енергия“, допълва Денис и продължава: „Волен ни посрещна, говорейки по два телефона едновременно, посочи ни в движение три празни компютъра и ни възложи конкретни задачи. На мен се падна да напиша маркетингово послание. Стоях вцепенен в продължение на десетина минути, но после се зарових в интернет и не само изпълних задачата, ами и благодарение на личните ми контактни осигурих на Enhancv  щанд на организираното от НБУ изложение за кариерно развитие“, добавя гордо той. Асен пък, макар и за първи път да виждал платформата на Enhancv , за кратко време успял да открие два „бъга“ в системата и с това веднага спечелил симпатиите на домакините си.

И на други места стажантите е трябвало да се разделят с ролята си на странични наблюдатели. Кадри споделя как по време на престоя си в Кока Кола е трябвало да реши конкретен казус от гледна точка на мениджъра. „Да вляза в обувките на мениджъра, да променя гледната си точка беше много важно за мен. Това промени начина ми на мислене и подхода към целия производствен процес“, казва той.

С конкретни за решаване задачи са били посрещнати и стажантите, които посетиха EY България. „Дадоха ни казус, чието разрешаване изискваше да напрегна мисловната си дейност до краен предел“, разказва Радко, който завършва през тази година Право. Радко е впечатлен от съчетанието на организация и дисциплина, от една страна и радушието и добронамереността на екипа, от друга. „Аз първоначално имах доста ниски очаквания от посещението си в EY“, признава Деси. „Накрая обаче, когато си тръгвахме, си мислих дали не можем да останем още тук“. Весела пък дотолкова се е запалила, че вече обмисля дали да не кандидатства за позиция в компанията. Симона пък е твърде решена да направи това.

Внимание! Не всичко е „уау“

Надя Михова от EY България, която беше домакин на стажантите, обаче предупреди, че в подобни програми е необходимо да се спазва баланс. И поясни: „Младежите трябва да са наясно, че не всичко в една компания е „уау“, както видяха нещата през тези няколко часа. В бизнес като нашия има и скучна, и монотонна работа и се опасявам, че един ден, когато попаднат в истинска работна среда, младите могат да изпитат разочарование“.

С ясно оформена готовност да кандидатства за работа е завършило и посещението на Антонина в Лидл. „Там ни накараха да се почувстваме като у дома си“, споделя тя. „Посрещнаха ни топло, а на всяка крачка си личеше отдаденост“, допълва я Роси. И, както и Кадри, който също посети Лидл, обърнаха специално внимание на домакина си Валерия. „Тя успя да ни предразположи и си личеше, че е истински ангажирана с нас“, казва Ана.

Самата Валерия Дойчева (Лидл България) по-късно призна, че много трудно е успяла да „разчупи“ стажантите, които посетиха компанията. „Опитах се да ги провокирам да говорят за силните си страни и защо ги смятат за такива. Така се опитах да им вдъхна увереност, която ще им е необходима навсякъде, където решат да кандидатстват за работа“, каза Дойчева.

Забавно и интересно. С тези думи определят стажа си участниците, които успяха да посетят едно от кафенетата на Starbucks. „Страхотно е да работиш с живи хора и така да почувстваш истинския ритъм на работата“, казва Деси. Радко пък споделя, че е почувствал огромно удовлетворение от контакта и приема, който им е оказала мениджърът на обекта Мария. „С личната си история тя ни зареди с енергия да се борим и да отстояваме себе си“, казва той.

„Не само Мария, но и останалите ни мениджъри бяха много въодушевени от срещите си с тези младежи“, каза Тодорка Маратилова от Starbucks няколко дни по-късно, визирайки екипа на кафенето, станало домакин на третата среща на инициативата „Многообразието работи“. Маратилова каза, че компанията й е готова да предостави дългосрочни стажове за млади хора, стига те да са мотивирани и да имат желание да се развиват.

„Нямаше дискриминация. Част от хората, които работиха с нас, току що разбираха за нашето посещение, но бяха много отзивчиви и споделиха много неща от работата си“ –  така Роси, разказва за посещението си в Job Tiger.

“SAP Labs е едно страхотно място със страхотни хора и професионалисти“, написа след края на стажа си Благой в писмо до домакина на участниците Невена. „Приятната атмосфера, приятелските взаимоотношения, възможността за развитие и още много други позитивни неща, които видях и с които Вие ни запознахте са една огромна мотивация и стимул за мен да искам да бъда част от вашият екип и да дам най-доброто от себе си,за да бъда максимално полезен в работата си и да достигна нивото и професионализма, което видях в SAPLabs”, написа още Благой.

Обърнати представи

Той не е единственият, чиито представи се обърнаха на 180 градуса в резултат на стажа. Радко, който съвсем доскоро мечтаеше след завършването си да стане юрисконсулт в публичния сектор, вече е на друго мнение. „Моето решение се промени. В момента съм широко отворен към работа за големи компании“. Смята, че в компанията спазват ценността на „взаимното уважение“, което за него е на второ място по важност след любовта.

Иван също е твърдо решен да скъса с инерцията и летаргията, която го е налегнала в завода, в който работи след завършването на средното си образование. „Решението, което взех за себе си след тези стажове е да се запиша да уча компютърни науки в университет и да подобря знанията си по английски език“, казва той.

Въобще, „Бизнесът отвътре“ провокира желание за промяна у всички младежи, които се включиха в стажовете. Но най-важната промяна е промяната на нагласите им. „Ние не сме различни, защото имаме различен цвят на кожата, не заради уврежданията, а защото мислим по различен начин. Интеграцията и промяната трябва да започне от начина ни на мислене“, обобщи накрая Денис.

Каква е ползата и смисълът за компаниите?

Надя Михова споделя, че екипът на компанията е почувствал истинско удовлетворение от срещата и работата с младежите. Тя казва, че оплакването от добавянето на още една задача към натовареното им ежедневие  се е превърнало в благодарност за смисления и мотивиращ ден, който са имали колегите й, срещнали се участниците в „Бизнесът отвътре“.

„Така е“, потвърди и Валерия Дойчева. Нейният екип се впуска за първи път в подобно начинание. „Ние обаче искаме пак да работим с младежи“, са й казали хора от екипа след общо ден и половина заедно с участниците по Програмата. Подобни дейности изваждат екипа от рутината на ежедневието, мотивират и дават импулс в работата.

Невена Танева споделя, че една от най-големите ползи в партньорството с Програма като „Мост към бизнеса“ е възможността да поставят темата за многообразие и включване пред екипите си.