Не толкова различни, в крайна сметка

10.06.2019

Нов анализ на Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт Отворено общество – София  разглежда европейските избори по отношение на страните от Централна и Източна Европа. Резултатите от изборите за Европейски парламент през май 2019 г. дават възможност да се регистрират промените в страните от Централна и Източна Европа, които се присъединиха след 2004 г. (т.нар. група ЕС11) и да се сравнят с тенденциите в останалата част на ЕС. Тези наблюдения биха могли да отговорят на въпроса дали групата на ЕС11 се различава значително от другите страни в ЕС или политическите промени отразяват общите тенденции в ЕС? ЕС11 имат общо над една четвърт (26%) от местата в Европейския парламент, затова тенденциите в резултатите им в тези избори могат да бъдат важен показател за следващите пет години на политиката на ЕС.

Резултатите от изборите за 2019 г. показаха, че десноцентристката група на ЕНП се очертава като ясен победител в ЕС11 с 36% от местата, в сравнение с 21% за лявоцентристката (S&D), 20% от основната евроскептична група (ЕКР) ) и либералите в АЛДЕ с 15%. ЕНП е най-силна в Унгария (62% от местата), следвана от Словения (50%), Румъния (44%) и България (41%). Страните от S&D са най-силни в Естония (33%), България (29%) и Румъния (28%). Групата ECR е най-силна в Полша с 51% от местата, но също така и в Латвия (25%) и Чехия (19%). Групата на Зелените присъства в Литва (18%), Латвия (13%) и Чехия (14%).

Когато се сравняват ЕС11 и ЕС28 като цяло, резултатите показват, че има повече прилики, отколкото разлики между ЕС11 в региона на ЦИЕ и останалата част от ЕС:

  • Държавите-членки на ЕС в Централна и Източна Европа (ЕС-11) гласуваха много по-дясноцентристки, много по-малко „зелено” и около същите нива левоцентристки и либерални като средното за ЕС28.
  • ЕС11 не са по-евроскептични от останалите, когато се вземат предвид местата в политически групи в Европейския парламент.
  • Избирателната активност в ЕС11 като цяло беше много по-ниска от средната за ЕС (с изключение на Литва и Румъния), но има увеличение в 10 от 11 страни в сравнение с 2014 г.

Пълен текст на анализа Не толкова различни, в крайна сметка (на английски език).