Половината от висшистите заемат длъжности, за които не се изисква висше образование

05.12.2019

Едва 2,2 процента е безбработицата сред висшите у нас, но половината от тях се реализират на позиции, които не изискват висше образование. Това стана ясно от думите на Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт „Отворено общество“, който представи Рейтинговата система на висщите учебни училища в България за 2019 г., пише Дума.

Днес безработни висшисти на практика няма, но половината от тях се реализират на позиции, които не изискват висше образование. Този проблем засяга по-скоро завършилите степен „Бакалавър“, отколкото „Магистър“ – над 60 % от магистрите се реализират на позиции, изискващи висше образование, а при бакалаврите този процент е под 36%“, посочи Стойчев.

За най-голям ръст в БВП, в износа, добавената стойност роля имат секторите, свързани с технически науки: „Електроника“, „Машиностроене“. Имаме нужда от повече технически кадри. Така ще се случат повече национални и външни инвестиции, беше коментарът на образователния министър Красимир Вълчев, цитиран  от Дума.

Вълчев не спести критики съм научната дейност във висшите училища. Той коментира, че акредитациите показват, че висшите училища са отличници, но в същото време се вижда, че в половината от тях научната дейност клони към нула. Според него това разминаване се дължи на факта, че на хартия нещата изглеждат по един начин, а само в реалността пропуските изплуват.

Пълен текст на информацията в Дума.