Висшето образование прави малка крачка към по-качествено представяне

08.12.2019

„Българското висше образование прави малка крачка към по-качествено представяне. То е все по-близо до нуждите на пазара на труда“. Това каза Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт Отворено общество – София, в интервю за предаването Неделя 150 на БНР. „Делът на завършилите, които се реализират на позиции, изискващи висше образование, се увеличава и през последното десетилетие за първи път надвишава 50% от завършилите. Остава проблемът, че един от всеки двама завършили не работи на позиция, която изисква висше образование или не работи на такава позиция в рамките на първите 5 години след завършването си. Този проблем е по-силно силно изразен при завършилите бакалаври“, каза още Стойчев.

Институт Отворено общество – София е водещ партньор в консорциума „ИОО-С”, в който участва и Сирма Солюшънс. Консорциумът обновява и актуализира данните в Рейтинговата система на висшите училища в България.

Цялото интервю с Георги Стойчев и проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „СВ. Климент Охрийдски“, за предаването Неделя 150 на БНР.