Обществото е привидно толерантно към жените, но с дълбоко вкоренени стереотипи

08.03.2021

Повечето българи подкрепят равенството между мъжете и жените и смятат за неприемливи различните форми на насилие над жени – вербални, физически и емоционални.

90% от анкетираните считат равенството между мъжете и жените за основно човешко право, приемат го за необходимо условие за постигане на по-справедливо общество и са съгласни, че мъжете и жените трябва да получават еднакво заплащане за една и съща работа. Около и над 85% от анкетираните заявяват, че е неприемливо да се правят нежелани сексуални намеци към жени, мъжът да определя с кого е подходящо да се среща жената, както и жена да бъде удряна, ако е предизвикала с нещо мъжа.

Това пише електронното издание Mediapool.bg в публикация, позоваваща се на анализа на Институт Отворено общество – София Обществени нагласи към равенството между мъжете и жените и насилието над жени.

Въпреки всичко обаче, определени стереотипи остават широко разпространени: почти поравно се разпределят съгласните и несъгласните с твърденията, че мъжете са по-подходящи за политическа кариера от жените и че мъжете трябва да взимат основните решения вкъщи. Една трета от хората считат, че домашното насилие е личен проблем, който трябва да бъде решаван в рамките на семейството, констатира още Mediapool.bg.

Пълен текст на публикацията Обществото е привидно толерантно към жените, но с дълбоко вкоренени стереотипи