Мнозинството от българите се чувстват непредставени в демократичните институции

07.06.2018

Проучването обществените нагласи към демокрацията, върховенството на правото и правата на човека е вече трето по ред и някои от тенденциите съвсем не са положителни, коментира в предаването „Преди всички“ Иванка Иванова, директор на Правна програма на Институт Отворено общество – София.

„Мнозинството от хората – 45% – смятат, че демокрацията е най-добрата форма за управление на България, но ние виждаме, че за трите години, през които наблюдаваме този въпрос – от 2015 година насам съвсем плавно спада делът на хората, които отговарят положително на този въпрос. Ако през 2015 г. те са били 52%, т.е. над половината, през 2018 г. те са 45 процента“, казва Иванова в интервю за предаването „Преди всички“ на Българското национално радио.

Изследването регистрира драматичен спад на членството в политически партии и професионалните съюзи. Ниска остава представеността на гражданите и в друг тип обществени организации.

78 на сто от запитаните не членуват никъде. Процентът на членство в политическите партии също остава много нисък.

Доверието в НПО е над 20%, но хората трудно преценяват тази категория организации заради липсата на достатъчно информация за дейността им, каза още Иванова.

Цялото интервю за Иванка Иванова за БНР.