Как работи гражданското общество

14.06.2018

„Напоследък все по-малко и по-малко приетите от Парламента закони отговарят на това, което в демократичните правови държави се разбира под закон – нещо, произведено от всички ни заедно, по общо съгласие и подчинено на правилата на разума. Затова предпочитам да казвам „върховенство на правото“, вместо „върховенство на закона“, за да е ясно, че ценността не е писания закон сам по себе си и така приет от Народното събрание, а ценността е правото като система от норми, които се основават на конституционни принципи и са в непротиворечива хармония помежду си“.

Това каза Иванка Иванова, директор на Правна програма в Институт Отворено общество – София, в интервю за предаването „Кой говори?“ на Дарик радио. В интервюто тя представи резултати от последното изследване на общественото мнение на ИОО-С, свързано с нагласите към демокрацията и гражданското участие.

„Има два големи разлома в нашето разбиране за ценностите на демокрацията, върховенството на правото и основните права на човека. Единият е, че номинално все още най-големият дял от хората казват, че демокрацията е най-добрата форма за управление на България, но в същото време доверието в самите основни демократични институции вече клони към едноцифрено число. Вторият разлом е номинална подкрепа за демокрацията, номинално зачитане на върховенството на правото и правата на човека, но в същото време много ниска степен на обществено участие в каквито и да било форми на обществения живот“, каза още Иванова.

Запис на цялото предаване Как работи гражданското общество? на Дарик радио.