Заплащането на младите висшисти – от 570 до 3800 лева

06.01.2019

Над 6 пъти – толкова е разликата между университетската специалност с най-високо средно заплащане за завършилите и тази с най-ниско възнаграждение. На върха по облагаем доход на висшистите, взели диплома в последните 5 години, са младежите, учили „Информатика и компютърни науки“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Средният им облагаем доход е 3805 лева. В другия край на класацията са младежите, учили „Социални дейности“ в Медицинския университет в Плевен с 568 лева средно на месец.

Това пише електронното издание Mediapool.bg в анализ, посветен на най-новото издание на Рейтинговата система на висшите училища.  

Рейтинговата система се прави на базата на количествени показатели и не изследва причините защо кандидат-студентите продължават да избират специалности, които не биха им донесли толкова високи доходи и дори работа според квалификацията. Вероятните причини са няколко.

Първо, в университетите има много по-малко бройки за ИТ специалности в сравнение с икономическите. Второ, в тези направления се влиза с по-високи оценки от дипломата, приемните изпити в масовия случай са доста сериозни и искат задълбочени познания по математика и природни науки. За това и министърът на образованието Красимир Вълчев коментира неотдавна, че интересът към тези области трябва да се насърчава още от първите години в училище, за да може това да предопредели и избора на висше образование.

Пълен текст на анализа Заплащането на младите висшисти – от 570 до 3800 лева в Mediapool.bg.