България е изправена пред огромни демографски проблеми, но напоследък има нотки на оптимизъм

09.07.2020

Напишете „България“ и „демография“ в Google и бързо ще разберете, че журналисти и анализатори от години пишат, че населението на страната е едно от най-бързо намаляващите в света. Това отбелязва кореспондентът на английското списание the Economist Тим Джуда в Balkan Insight – електронно издание на Balkan Investigative Reporting Network (BIRN).

Авторът цитира Марин Лесенски, директор на Програма Европейски политики в Институт Отворено общество – София, който посочва, че политиката за издаване на български паспорти на македонски граждани не е довела до увеличение на населението на страната. „Те взимат паспорти и отиват да живеят на Запад“, обяснява Лесенски.

В анализа се цитира и Георги Ангелов, старши икономист на Институт Отворено общество – София, който обръща внимание, че в последните години безработицата рязко намалява, което води до дефицит на кадри и повишение на заплатите. Това прави страната по-атрактивна и съответно нетната емиграция намалява. Данните се потвърждават от председателя на Националния статистически институт, който също е цитиран в публикацията на Balkan Insight.

Пълен текст на публикацията в Balkan Insight