83 на сто от ромите вярват в конспирациите за ваксините. Всеки трети е убеден, че в тях има чип

14.04.2022

Вярата в конспиративните теории, свързани с ваксините срещу COVID- 19, е силно разпространена в ромските квартали. Това показва изследване на Институт Отворено общество – София, проведено сред ромските общности в страната през декември, информира Свободна Европа.

Общо 83% от анкетираните определят като вярна поне една от разпространяваните конспиративни теории по темата. Официалната здравна информация е позната относително слабо и е споделяна и одобрявана от много ограничен кръг хора. Изследването оставя общото впечатление, че около антиваксинационните тези има изграден широк консенсус и именно те се възприемат като общоприети в изследваните общности.

В рамките на изследването приблизително двама от всеки трима анкетирани вярват, че ваксините срещу COVID-19 са по-рискови за здравето от другите ваксини, не се препоръчват при редица хронични заболявания, имат опасни странични ефекти, не са тествани достатъчно, за тях има информация, която умишлено се укрива и в крайна сметка тези ваксини имат за цел само да увеличат печалбите на фармацевтичните компании.

Пълен текст на публикацията на Свободна Европа.