Евроатлантическите нагласи победиха на изборите

04.10.2022

Изборите бяха и референдум за евроатлантическите нагласи и те победиха. Това коментира изпълнителният директор на Институт „Отворено общество – София“ Георги Стойчев в изборното студио на Дневник „Кой ще управлява България“.

Резултатът ясно показва, че партиите, които разчитат на гласоподаватели с евроатлантически нагласи или които, поне на думи, заявяват, че подкрепят членството на България в ЕС и Еврозоната, които подкрепят Украйна, подкрепят западните санкции срещу Русия, включително подкрепят идеята България да предоставя оръжие на Украйна – тези партии имат абсолютно мнозинство в българския Парламент, каза Стойчев.

Той обясни, че това е важно послание към всички български институции, в това число и към президента, който отказа да подпише декларацията на източноевропейските президенти в подкрепа на Украйна.

„Българските граждани дадоха мандат за това страната да се държи като автентичен и лоялен партньор на НАТО и ЕС в контекста на войната в Украйна и всички български институции трябва да се съобразяват с този вот на гражданите“, допълни Георги Стойчев.

Цялото интервю на Георги Стойчев за Дневник може да изгледате тук.