Междинни избори в САЩ: Има ли Финландия отговор на фалшивите новини?

13.10.2022

С наближаването на междинните избори в САЩ вълната от фалшиви твърдения около гласуването напомня колко трудно е да се бориш с фалшивите новини. Има ли Финландия отговор?

Няколко часа след като Владимир Путин призова 300 000 военни резервисти през септември, в социалните мрежи започна да циркулира видео, показващо дълги опашки от коли на финландско-руската граница.

Финландските гранични власти бързо посочиха, че става дума за фалшжива информация.

„Някои от видеоклиповете са заснети по-рано и сега са извадени от контекста“, се казва в Twitter. Туитът веднага стигна до върха на страницата на живо в Украйна на новинарския уебсайт на националната телевизия Yle.

Отговорът на граничната охрана и Yle подчертава решаващ елемент от успеха на Финландия срещу дезинформацията – общественото доверие във властите и медиите.

Финландия е общество с високо доверие. Според доклад на ОИСР 71% от финландското население се доверява на правителството, в сравнение със средната стойност за ОИСР от 41%.

И не само правителството – парламентът, държавните служби, полицията и медиите се радват на високо доверие.

BBC цитира и годишният доклад на Института „Отворено общество“, според който страната оглавява световна класация, измерваща устойчивостта на дезинформация.

Пълен текст на публикацията Междинни избори в САЩ: Има ли Финландия отговор на фалшивите новини? в BBC.