Георги Стойчев: Гледам оптимистично на случващото се в парламента, връщат се автентичните му функции

21.10.2022

Освен политическа и икономическа, в България все по-осезаемо се усеща и кризата на доверието. На последните избори повече от два пъти нарасна броят на хората, отбелязали полето “не подкрепям за никого“. В парламента също наблюдаваме невъзможност за постигане на консенсус.

В момента наблюдаваме една криза на правовата държава, обясни пред БНР Георги Стойчев, който е изпълнителен директор на Институт „Отворено общество – София“, цитирайки данни от последното социологически изследване на Института.

„Кризата е по отношение на създаването, прилагането и спазването на правилата. България от години се намира в криза на доверието към правилата. Тя има няколко измерения. Над половината от българските граждани смятат, че законите не са справедливи. 60% не вярват, че законите са ясни и разбираеми. Над 85% от не мислят, че законите се прилагат еднакво към всички“, обяви той резултатите от последното изследване на „Отворено общество“ за състоянието на демокрацията у нас. Това е направено съвместно с Центъра за либерални стратегии. Обхванатият период е от юни 2022.

Пълен текст на интервюто на Георги Стойчев през БНР.