Отбор от Софийския университет сред най-добрите в престижно състезание по международно право

23.04.2024

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се класира сред най-добрите отбори в света в престижното състезание по международно право – Phillip C. Jessup.

Състезанието, кръстено на знаменития съдия към Международния съд на ООН Филип Джесъп, възниква през 1960 година в Харвард. През годините придобива глобална популярност – към момента в „Джесъп“ се състезават най-престижните университети от цял свят. В галерията на победителите са университети като Оксфорд, Кеймбридж, Сорбоната, Джорджтаун, Колумбийският университет и други. България участва в „Джесъп“ от 1984 година, а тазгодишното представяне е пореден успех за отбора на Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Състезанието по право за студенти представлява симулация на процес пред Международния съд на ООН. Всяка година през месец септември излиза казус, провокиран от актуални теми от “сивата зона“ на международното право, по които участниците спорят от позициите на ищец и ответник. Тази година казусът постави акцент върху допустимост на искове пред Международния съд в Хага, последиците от липса на гражданство, предоставянето на достъп до консулска защита за лица с няколко гражданства, както и участието на Съвета за сигурност към ООН в мирното разрешаване на конфликти.

Участието на отборите се състои от два етапа – писмени защити и устни пледоарии. В конкуренция с представители на приблизително 700 университета от цял свят, отборът в състав Анатали Георгиева, Антонио Дафинов, Йоанна Димитрова, София Донская и Таня Маринова, с треньори Велиана Кунчева, Симона Мокрева, Вяра Христова и Момчил Миланов, се класираха на 23-то място в общото класиране за най-добри писмени защити на ищец и ответник.

Провеждането на състезанието в България и участието на отбора на Софийски университет “Св. Климент Охридски” на международните кръгове се подпомага от Сдружението за международни състезания по право, фондация „Америка за България“,  Апелативен съд – София, Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Адвокатска кантора “Кинстелар С.Р.О.” – клон София, Адвокатска кантора “Koev&Co.” ,Международна фондация “Св. Св. Кирил и Методий” и Фондация “Институт Отворено общество – София”.